Formålet med nødbelysning og panikbelysning er, at undgå panik hvis der opstår strømsvigt, panikbelysningen skal altså hjælpe folk med at nå frem til en udvej/flugtvej i god ro og orden.
Samtidig hjælper nød- og panikbelysningen personer med at finde den nærmeste udgang, i tilfælde af brand.
Nødbelysning kan opdeles i flugtvejsbelysning og reservebelysning. Flugtvejsbelysningen kan yderligere opdeles i belysning af udgangsskilte og panikbelysning.
Når det kommer til flugtvejsbelysning, er det vigtigt både at have styr på de skilte der skal vejlede folk mod den nærmeste udgang, og panikbelysningen der skal belyse flugtvejen, så folk kan forlade bygningen forsvarligt.
Udgangsskiltene er de grønne flugtvejsskilte, som vi kender med en person i løb. Disse skilte skal hjælpe særligt ikke-stedkendte personer med at finde den hurtigste vej ud i tilfælde af brand, gas udslip, eller bare ved strømsvigt en mørk eftermiddag. Disse skilte skal hænge ved, eller i umiddelbar nærhed af, en flugtvejsdør.
Panikbelysningen skal lyse med min. 1 lux på flugtvejen, og guide alle sikkert igennem og ud af bygningen. Lyset skal tænde af sig selv, ved strømsvigt, og både panikbelysningen og udgangsskiltene skal kunne lyse min. 30 minutter fra strømmen går. Ønsker du at være på den sikre side, har vi løsninger der sørger for lys i 3 timer, selv ved strømsvigt.
Det er Bygningsreglementet og Arbejdstilsynet der afgør om du skal have nødbelysning, først og fremmest er det dog Bygningsreglementet. Det er bl.a. store garageanlæg uden dagslys, store butikker, forsamlingslokaler, hoteller og undervisningslokaler der bruges til aftenundervisning, hvor der ifølge Bygningsreglementet er krav om flugtvejsbelysning.
Reservebelysning er endnu en gren af, det overordnede begreb, Nødbelysning. Reservebelysning skal sørge for, at normale aktiviteter kan fortsætte, eller afsluttes på en betryggende måde, i tilfælde af strømsvigt. Lyset må ikke nå en belysningsstyrke på under 10% af den normale belysning - og som minimum skal der være 15 lux.
Har du ikke nødbelysning nu, og har du måske gået udenom emnet, fordi du er bange for den regning, du modtager efterfølgende? Her kan vi berolige dig - nødbelysning behøver ikke være dyrt! DBS lys kan nemlig montere panikbelysning i jeres eksisterende armaturer, så det stadig naturligvis lever op til kravene på området. Derudover er alle nødbelysningsarmaturer med LED - LED er som bekendt fremtiden indenfor belysning, og med god grund. Med LED får du lang levetid, optimalt lysudbytte og en markant besparelse på energi- og elforbruget.
Det er en subjektiv vurdering hvor mange flugtvejsskilte der skal være, faktorer der bliver kigget på er: virksomhedens art, størrelse, antal ansatte og bygningsmæssige forhold. Men det er den lokale brandinspektør der afgør om den installerede nødbelysning er tilstrækkelig. Det er ligeledes ham der afgør om armaturerne sidder korrekt og om der er monteret tilstrækkeligt.
For at overholde reglerne er det ligeledes vigtigt at der er en testfunktion i panikbelysningen. I armaturet skal sidde en diode, der blinker grønt, lyser den i stedet rødt, er de noget i vejen med armaturet. Virksomheder skal udnævne en ansvarlig for at alle panikarmaturer virker.
Det er et område med mange og strenge regler, derfor er det vigtigt at træde varsomt når det kommer til nødbelysning, har du brug for vores hjælp kan vi altid kontaktes her.
DBS lys A/S
LYS ER IKKE BARE LYS!
Ejby Industrivej 68, 2600 Glostrup
Tlf. 43 45 35 44
dbs@dbslys.dk
CVR nr. 16926833